okotudat.hu oko-eletmod.hu

ThermovĂ­ziĂłs diagnosztika

2012. év elejétõl kötelezõ elkészíttetni az energiatanúsítványt, minden 50 négyzetméternél nagyobb lakás adásvétele, illetve egy évnél hosszabb idejû bérbeadása elõtt.

Az energiatanĂşsĂ­tvány cĂ©lja az, hogy a lakás energiafogyasztásának megismerĂ©sĂ©vel is olyan beavatkozásra kĂ©sztesse az állam a tulajdonosokat, amely csökkenti az energia felhasználását. EurĂłpában a teljes elfogyasztott energia 40 százalĂ©ka jut az Ă©pĂĽletekre, Ă­gy az itt elĂ©rt csökkenĂ©s Ă©rezhetõen kihat a tĂ©rsĂ©g energiamĂ©rlegĂ©re. Az energiatanĂşsĂ­tvány lĂ©nyege: felmĂ©rĂ©s után kiszámolja a szakĂ©rtõ, hogy nĂ©gyzetmĂ©terenkĂ©nt Ă©s Ă©vente mennyi energiát fogyaszt a lakás fĂ»tĂ©sre. A fajlagos fogyasztás - akár a háztartási gĂ©peknĂ©l - egy A+-tĂłl I-ig tartĂł jelet kap. Az alap a C-kategĂłria, Ăşj lakás nem kaphat Ă©pĂ­tĂ©si engedĂ©lyt, ha nem felel meg ennek a követelmĂ©nynek. Az MTI által megkĂ©rdezett szakĂ©rtõ ezt Ă©vi 160 kilowattĂłrában határozta meg, egy nĂ©gyzetmĂ©terre vetĂ­tve. Ehhez kĂ©pest az A+ kategĂłria 55 százalĂ©kon, azaz 88 kilowattĂłrán áll. Több eurĂłpai országban az alap, tehát a C-kategĂłria mindössze 50 kilowattĂłra. A magyar átlagos lakás F-kategĂłriás, vagyis az Ă©ves fajlagos fogyasztása 240-300 kilowattĂłra nĂ©gyzetmĂ©terenkĂ©nt. A háztartások energiafelhasználásnak közel 70%- a fĂ»tĂ©sre megy el, tehát ezen a terĂĽleten tudunk spĂłrolni is a legtöbbet. Fontos, hogy az utca felĂ© a lehetõ legkevesebb hõ szökjön ki. EzĂ©rt a fĂ»tĂ©si szezonban a lehetõ legkevesebbszer nyissuk ki az ablakunkat! Ha a radiátort megfelelõen  állĂ­tjuk be, akkor naponta nĂ©hány perc szellõztetĂ©s is bõven elĂ©g.

A szolgáltatásunkkal, minimális költség ráfordítással jobb energetikai osztályzat elérését tesszük lehetõvé. Vizsgálat során azonnal látható estleges szigetelési hibák, melyek javításával jelentõs fûtésköltség takarítható meg. pl, födémszigetelés javítás, épület lábazatának sérülése, nyílászáró szigetelés, ..stb.

A mĂ©rĂ©st EasIR-9 tĂ­pusĂş hõkamerával vĂ©gezzĂĽk. A hõkĂ©pek kĂ©szĂ­tĂ©se mellett digitális fĂ©nykĂ©pek is rögzĂ­thetõk a mĂ©rendõ objektumok könnyebb azonosĂ­tása Ă©rdekĂ©ben. 

 
Vállaljuk épületek hõkamerás diagnosztikáját a környezettudatos energia felhasználás érdekében. A hõkamera felfedi, hol szökik a meleg. Az emelkedõ energia árak miatt különösen fontos a jó hõszigetelés, az esetleges hibák mielõbbi feltárása. Vállaljuk továbbá villamos és mechanikus berendezések hõkamerás vizsgálatát. Sürgõs karbantartási igény azonnal felderíthetõ. Mechanikus berendezések csapágyazás, kenés illetve elégtelenhûtési hibák hamar kimutatható. Elektromos berendezések esetében a nem megfelelõ csatlakozás, korrózió felmelegedést okoz. Kellõidõben végzett karbantartás nem okoz termelés kiesést, nem várt költséget.

Épületdiagnosztika
A tervezési hibák kijavítása egyre nagyobb szerepet játszik az épületek hatékonyságában és szerkezeti megbízhatóságában. A hõkamerás képek elõnye, hogy nagyon rövid idõn belül, számítások nélkül képet adnak egy épület hõtechnikai, hõszigetelési állapotáról, és ez által már kisebb befektetéssel is nagymértékû energia-megtakarítás érhetõ el.

 

 

Épületgépészeti diagnosztika
Azonnal vizsgálható
· gĂ©pĂ©szeti csõvezetĂ©kek Ă©s szigetelĂ©se
· vĂ­zvezetĂ©k szivárgások
· levegõsrendszer
· padlĂłfĂ»tĂ©s, falfĂ»tĂ©s megtekintĂ©se
· falba Ă©pĂ­tett gĂ©pĂ©szeti szerelvĂ©nyek
· klĂ­matechnikai berendezĂ©sek mĂ»ködĂ©se

 

Elektromos berendezések:
A villamos berendezĂ©sek thermĂłgráfiai vizsgálata megmutatja, hogy az alulmĂ©retezett, rossz kötĂ©sek, sĂ©rĂĽlt vezetĂ©kek, valamint a meghibásodott kĂ©szĂĽlĂ©kek a szokásosnál magasabb hõfokra melegszenek fel. Hõkamerás felvĂ©tel kiválĂłan alkalmas az elektromos berendezĂ©sek vizsgálatára mivel mĂ»ködĂ©sĂĽk során jelentõs hõt termelnek. 

 

A felmĂ©rĂ©s kiszĂ»ri a meghibásodás elõtt állĂł elektromos berendezĂ©seket. Az ellenõrzĂ©sek folyamán jelentõsen javul a tĂ»zbiztonság, csökken a meghibásodások miatti vesztesĂ©g.  
· Aszimmetrikus terhelĂ©s (egyik fázison jĂłval több fogyasztĂł)
· Gyenge megszakĂ­tĂł kapcsolatok
· Hibás biztosĂ­tĂ©kok
· AlulmĂ©retezett vezetõ keresztmetszet
· Laza, korrodált, nem megfelelõ kötĂ©sek
· Nagy ellenállásĂş kötĂ©sek
· TĂşlterhelĂ©sek

Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.