okotudat.hu oko-eletmod.hu

pozŪciů: HŪrek

LapozŠs:
Fenntarthatósági versenyfutás a száguldó cirkuszban
Nagy elk√∂telez√Ķd√©st l√°thatunk a sport√°gban a k√∂rnyezetk√≠m√©l√Ķ technol√≥gi√°k fejleszt√©se ir√°nt, ami a 2014-es szezonban m√©g ink√°bb el√Ķt√©rbe fog ker√ľlni, t√∂bbek k√∂z√∂tt p√©ld√°ul a villamos energi√°val hajtott j√°rm√Ľvek versenysorozat√°nak elind√≠t√°s√°val.

F√Ľts√ľnk szerverrel!
Forradalmi megold√°ssal rukkolt el√Ķ egy n√©met informatikai gar√°zsc√©g: csal√°di h√°zakhoz szervezi ki az √°ltala m√Ľk√∂dtetett szervereket, lehet√Ķv√© t√©ve, hogy a h√°zakat a nagy teljes√≠tm√©ny√Ľ sz√°m√≠t√≥g√©pek hullad√©kh√Ķje f√Ľtse.

Vesz√©lyes hullad√©k, m√©gis a budiba √∂ntj√ľk
Az emberek √°ltal√°ban tiszt√°ban vannak vele, hogy a haszn√°lt s√ľt√Ķolaj vesz√©lyes hullad√©k, a legt√∂bben m√©gis kidobj√°k vagy ki√∂ntik – der√ľl ki a Mol augusztusi felm√©r√©s√©b√Ķl, amelyet ezer ember online megk√©rdez√©s√©vel k√©sz√≠tettek el.

Fel√©lj√ľk a F√∂ld er√Ķforr√°sait - Glob√°lis T√ļlfogyaszt√°s Napja
2013-ban augusztus 20-√°ra esik a Glob√°lis T√ļlfogyaszt√°s Napja, amikort√≥l az emberis√©g ig√©nyei meghaladj√°k F√∂ld√ľnk eltart√≥k√©pess√©g√©t. Id√©n 20-√°t√≥l kezdve √©v v√©g√©ig, azaz 133 napon kereszt√ľl a j√∂v√Ķ √©vi er√Ķforr√°sokat fogyasztjuk - olvashat√≥ a WWF Magyarorsz√°g k√∂zlem√©ny√©ben.

A csal√°di h√°zak sikeres h√Ķszigetel√©s√©r√Ķl
Haz√°nkban a vid√©ki csal√°di h√°zak t√∂bbs√©ge, t√∂bb mint k√©tmilli√≥ ingatlan 1945 √©s 1990 k√∂z√∂tt √©p√ľlt. Egy √°tlagos h√°z √©lettartama k√∂r√ľlbel√ľl 50 √©v, s napjainkban ez√©rt az √©p√ľlet√°llom√°ny meg√ļj√≠t√°sa sz√ľks√©gess√© v√°lt.
Az √©letmin√Ķs√©g jav√≠t√°sa, k√∂rnyezettudatoss√°g, energiak√∂lts√©gek hat√©konys√°ga √©s megt√©r√ľl√©se mellett a tulajdonosokat egyszer√Ľ, h√©tk√∂znapi k√©rd√©sek √∂szt√∂nzik az √°talak√≠t√°sokra: magas f√Ľt√©ssz√°ml√°k kifizet√©se, t√©len a hideg, ny√°ron a t√ļlzott felmeleged√©s, fokozott zajterhel√©s, leveg√Ķsziv√°rg√°s, gomb√°sod√°s √©s pen√©szesed√©s lek√ľzd√©se.

V√©ge a sz√©ner√Ķm√Ľvek uralm√°nak?
Az Eur√≥pai Beruh√°z√°si Bank (EBB), a vil√°g legnagyobb k√∂z√∂ss√©gi p√©nzint√©zete a sz√©n- √©s ligniter√Ķm√Ľvek finansz√≠roz√°s√°nak megsz√ľntet√©se mellett d√∂nt√∂tt. A WWF √©rt√©keli a d√∂nt√©st, de az el√Ķir√°nyzott int√©zked√©sek megfelel√Ķ v√©grehajt√°s√°ra h√≠vja fel a figyelmet a kl√≠mav√°ltoz√°s meg√°ll√≠t√°sa √©rdek√©ben - olvashat√≥ k√∂zlem√©ny√ľkben.

1 millió nejlonzacskót használunk percenként
Fogyaszt√≥i t√°rsadalmunk egyik szimb√≥lum√°v√° v√°lt a nejlonzacsk√≥. Egy √°tlagos bev√°s√°rl√°skor rengeteget visz√ľnk haza, mely nagy r√©sze egyb√Ķl a kuk√°ban v√©gzi. √Ātlagosan egy zacsk√≥t k√∂r√ľlbel√ľl 25 percig haszn√°lunk, √°m miut√°n kidobjuk, 300-400 √©vig szennyezi k√∂rnyezet√ľnket. Nekem f√ľr√∂dni sem volt kedvem az Adri√°ban a sok m√Ľanyagszem√©t miatt.

8 tipp az otthoni szemét csökkentéséhez
A k√∂rnyezetbar√°t hozz√°√°ll√°s otthon kezd√Ķdik: k√∂zvetlen k√∂rnyezet√ľnkben √©rdemes el√Ķsz√∂r cs√∂kkenten√ľnk a h√°ztart√°si hullad√©kot. Hogyan tehetj√ľk ezt meg?

2012-ben ismét tarolt a szélenergia Európában
A tavalyi √©v sor√°n az Eur√≥pai Uni√≥ban telep√≠tett villamosenergia-termel√Ķ kapacit√°sok 26,5 sz√°zal√©ka sz√©ler√Ķm√Ľ volt, a fel√©p√≠tett er√Ķm√Ľvek √∂ssz√©rt√©ke piaci becsl√©sek alapj√°n a 17 milli√°rd eur√≥t is el√©rheti. A technol√≥gia kiemelt helyen szerepelt a meg√ļjul√≥beruh√°z√°sok list√°j√°n is az Uni√≥ban: a tavaly √∂sszesen telep√≠tett 31.300 megawatt meg√ļjul√≥energia-termel√Ķ kapacit√°snak t√∂bb mint harmada sz√©ler√Ķm√Ľ volt - olvashat√≥ az ALTEO Nyrt. k√∂zlem√©ny√©ben.

Energiahatékonysági politikánk csak a 20. az EU-ban
27 tag√°llam energiahat√©konys√°gi szab√°lyoz√°sait hasonl√≠tja √∂ssze egy 2012-es nemzetk√∂zi felm√©r√©s, amely szerint Magyarorsz√°g energiahat√©konys√°gi politik√°ja a huszadik az EU-ban. A felm√©r√©sben megk√©rdezett hazai szak√©rt√Ķk szerint a Korm√°ny ink√°bb csak a jelszavak szintj√©n foglalkozik az energiahat√©konys√°ggal, de nem tesz komoly er√Ķfesz√≠t√©st az energiahat√©konys√°gi beruh√°z√°sok finansz√≠roz√°s√°ra, √©s a m√©goly szer√©ny c√©lkit√Ľz√©sek el√©r√©se sem biztos√≠tott.

Elťrhetűsťg: 3515 Miskolc, EgyetemvŠros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÷KO-FERR Nonprofit Kft.