okotudat.hu oko-eletmod.hu
pozíció:
Hírek \
 

Veszélyes hulladék, mégis a budiba öntjük

2013. Augusztus 27. (Kedd), 09:36:23

Az emberek általában tisztában vannak vele, hogy a használt sĂĽtõolaj veszĂ©lyes hulladĂ©k, a legtöbben mĂ©gis kidobják vagy kiöntik – derĂĽl ki a Mol augusztusi felmĂ©rĂ©sĂ©bõl, amelyet ezer ember online megkĂ©rdezĂ©sĂ©vel kĂ©szĂ­tettek el.

A Mol a használt sĂĽtõolaj begyĂ»jtĂ©sĂ©re mĂ©g 2011-ben indĂ­tott programot. IdĂ©n augusztusban Ăşjabb kampányban igyekszik felhĂ­vni minĂ©l több ember figyelmĂ©t arra, hogy környezetkĂ­mĂ©lõ mĂłdon szabaduljanak meg a használt sĂĽtõolajtĂłl. Az elmĂşlt Ă©vekben 175 tonna sĂĽtõolajat adtak le a gyĂ»jtĂ©sben rĂ©sztvevõ benzinkutakon – olvashatĂł Szollár Domokos kommunikáciĂłs igazgatĂł közlemĂ©nyĂ©ben.

A Mol felmérését ismertetõ mai közlemény szerint a válaszadók több mint fele a lefolyóba önti, vagy a szemetesbe dobja a zsiradékot. Az online felmérést elsõsorban a 18-59 éves korosztályba tartozó, háztartást vezetõ hölgyek töltötték ki. Õk annak dacára tüntetik el ezekkel a módszerekkel az olajat, hogy tudják, szennyezik vele a környezetet.

Arra a kérdésre, hogy milyen feltételek mellett változtatnának az eddigi gyakorlatukon, és inkább adnák le a használt sütõolajat, a felmérést kitöltõk 75 százaléka úgy nyilatkozott, hogy csak akkor, ha lenne a lakókörnyezetükben erre kijelölt hely, ahol ezt megtehetnék. A válaszadók negyede viszont még akkor sem, õk abban az esetben lennének nyitottak erre, ha házhoz jönnének érte az illetékesek.

Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.