okotudat.hu oko-eletmod.hu
pozíció:
Hírek \
 

Feléljük a Föld erõforrásait - Globális Túlfogyasztás Napja

2013. Augusztus 23. (Péntek), 11:21:54

2013-ban augusztus 20-ára esik a Globális Túlfogyasztás Napja, amikortól az emberiség igényei meghaladják Földünk eltartóképességét. Idén 20-ától kezdve év végéig, azaz 133 napon keresztül a jövõ évi erõforrásokat fogyasztjuk - olvasható a WWF Magyarország közleményében.

Az 1960-as Ă©vek elejĂ©n az emberisĂ©g a Föld erõforrásainak mĂ©g csak kĂ©tharmadát használta. Ezt követõen közel 20 Ă©v leforgása alatt a bolygĂł nĂ©pessĂ©ge a kĂ©tszeresĂ©re nõtt, 1985-ben több mint 5 milliárd ember Ă©lt már bolygĂłnkon. A lakosság, az emberi fogyasztás Ă©s a gazdaság robbanásszerĂ» növekedĂ©se miatt lĂ©tĂĽnk fenntartásához szĂĽksĂ©ges erõforrások nagy ĂĽtemben fogynak, tartalĂ©kaink pedig vĂ©szesen csökkennek, lassan felõrlõdnek. Mindezek következmĂ©nye, hogy az emberisĂ©g az „ökolĂłgiai tĂşlfogyasztás” állapotába kerĂĽlt, azaz közel 40 Ă©ve több erõforrást használ fel, mint amennyit FöldĂĽnk biztosĂ­tani tud.

„Emberi szĂĽksĂ©gleteink meghaladják azt az erõforrás-mennyisĂ©get, amennyit az ökoszisztĂ©ma regenerálni kĂ©pes. FöldĂĽnk már kĂ©ptelen hiánytalanul ellátni az emberisĂ©get elegendõ ivĂłvĂ­zzel, a termõterĂĽletek elsivatagosodnak, elpusztulnak. Az erdõirtások, a fajok gyors kihalása, halállományok összeomlása Ă©s az ĂĽvegházhatás okozta globális klĂ­maváltozás mind az emberi tevĂ©kenysĂ©gek következmĂ©nyei.”-mondta el Benkõ Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás Programjának munkatársa.

A New Economics Foundation koncepciója alapján minden évben kiszámolható, mely napon haladja meg az emberiség természeti erõforrások és szolgáltatások iránti kereslete azt a mennyiséget, amelyet a Föld abban az évben regenerálni tud. 2012-ben ez a dátum augusztus 22-ére esett, a folyamat azonban tovább gyorsul, így 2013-ban augusztus 20-án éljük fel Földünk éves erõforrás-kapacitását. A mai naptól tehát 133 napon keresztül tulajdonképpen a jövõnk erõforrásait fogyasztjuk.

A Global Footprint Network adatai szerint jelenleg Földünk másfélszeresére lenne szükség, hogy az emberiség jelenlegi igényeit megfelelõen kielégítse. Ilyen növekedési mutatók mellett még jóval 2050 elõtt elérhetjük azt az állapotot, amikor már két Föld sem lesz elég a népesség fenntartásához.

Akadnak olyan országok, amelyek igĂ©nyei messze meghaladják termĂ©szeti erõforrásaikat, Ă­gy import segĂ­tsĂ©gĂ©vel elĂ©gĂ­tik ki igĂ©nyeiket. Japánnak több mint hĂ©tszeresen, Katarnak hatszorosan, Svájcnak pedig több mint nĂ©gyszeresen haladja meg fogyasztása a saját terĂĽletĂ©n fellelhetõ erõforrásokat. Magyarország e rangsorban jobban teljesĂ­t, annak ellenĂ©re, hogy hazánk a fejlett országok közĂ© tartozik, fogyasztásunk „csak” 1,3 szorosan haladja meg Magyarország biokapacitását.

„Az emberisĂ©g ökolĂłgiai lábnyomának jelentõs hányadáért a fosszilis tĂĽzelõanyagok elĂ©getĂ©sekor levegõbe kerĂĽlõ szĂ©n-dioxid a felelõs, ami pedig közvetlenĂĽl felelõs az Ă©ghajlatváltozásĂ©rt. Magyarország esetĂ©ben pĂ©ldául a teljes ökolĂłgiai lábnyom több mint felĂ©t teszi ki a szĂ©nlábnyom. Sajnos 1970 Ăłta az emberisĂ©g szĂ©n-dioxid lábnyoma több mint megháromszorozĂłdott, pedig ennek jelentõs csökkentĂ©se alapvetõ szĂĽksĂ©glet lenne az ökolĂłgiai tĂşlfogyasztás megállĂ­tásához Ă©s FöldĂĽnk regeneráciĂłjához” - tette hozzá Benkõ Dániel.
Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.