okotudat.hu oko-eletmod.hu
pozíció:
Hírek \
 

A családi házak sikeres hõszigetelésérõl

2013. Augusztus 9. (Péntek), 08:49:28
Forrás: www.zipmagazin.hu

Hazánkban a vidéki családi házak többsége, több mint kétmillió ingatlan 1945 és 1990 között épült. Egy átlagos ház élettartama körülbelül 50 év, s napjainkban ezért az épületállomány megújítása szükségessé vált.
Az életminõség javítása, környezettudatosság, energiaköltségek hatékonysága és megtérülése mellett a tulajdonosokat egyszerû, hétköznapi kérdések ösztönzik az átalakításokra: magas fûtésszámlák kifizetése, télen a hideg, nyáron a túlzott felmelegedés, fokozott zajterhelés, levegõszivárgás, gombásodás és penészesedés leküzdése.

Sokan nem is tudják, mielõtt szakemberhez fordulnak, hogy ezek a problémák a jól megválasztott hõszigeteléssel megszûnnek, s akár 70 százalékkal csökkennek az energiaköltségeink is - olvasható a VM.komm közleményében.

Családi házunk utĂłlagos hõszigetelĂ©se során sokan elsõkĂ©nt a homlokzat, vagy a belsõ Ă©s kĂĽlsõ falak burkolására gondolunk. Ugyanakkor a tetõtĂ©r, a padlĂł Ă©s a padlásfödĂ©mek szigetelĂ©se egyĂĽttesen komplex, környezettudatos felĂşjĂ­tást eredmĂ©nyez, amellyel meghosszabbĂ­thatjuk ingatlanunk Ă©lettartamát Ă©s javĂ­thatjuk az esztĂ©tikai jellegĂ©t is. A hõszigetelĂ©snek köszönhetõen a kĂĽlsõ falfelĂĽlet hõmĂ©rsĂ©klete Ă©s hõkomfortĂ©rzetĂĽnk megnõ, a helyisĂ©gek állandĂł hõmĂ©rsĂ©klete könnyebben fenntarthatĂł, a szobák kihĂ»lĂ©se – vagy ami most talán mĂ©g ennĂ©l is aktuálisabb – Ă©s felmelegedĂ©se lassabb. Kevesen tudják, de a jĂłl megválasztott hõszigetelĂ©s az utcai zajokat is csökkenti, illetve a falakat megvĂ©di a kĂĽlsõ lĂ©gköri hatásokkal szemben. Sõt, mĂ©g kevesebben gondolnák, hogy a családi házak felĂşjĂ­tása során fontos feladat, hogy a fĂ»tĂ©si rendszer vezetĂ©kei mentĂ©n csökkentsĂĽk a hõvesztesĂ©get, ezĂ©rt kĂĽlön figyeljĂĽnk a csövek, a kazánok hõszigetelĂ©sĂ©re.

Európában épületeink használják fel az elfogyasztott energiamennyiség több mint 40 százalékát. Bármilyen meglepõ, de házaink szén-dioxid-kibocsátása magasabb, mint a személyautóké vagy az ipari tevékenységé. Így az épületek azok, melyek a legnagyobb energiatakarékossági lehetõséget is magukban rejtik.

Hazánkban – 2008 Ă©vi szabályozás alapján – az elmĂşlt Ă©vben bevezetett energiatanĂşsĂ­tvány ad tájĂ©koztatást az Ă©pĂĽlet várhatĂł energiafelhasználásárĂłl, amely „A-I”-ig kategĂłriákba sorolja be az ingatlanokat (az „A” a legmagasabb fokozat). Egy jĂłl hõszigetelt Ă©pĂĽlet ingatlanpiaci Ă©rtĂ©ke automatikusan magasabb lesz, mĂ­g a rossz minõsĂ­tĂ©s esetĂ©n a szabvány javaslatot tesz a felĂşjĂ­tási Ă©s korszerĂ»sĂ­tĂ©si munkákra.

A szigetelõanyagok piacára is vonatkozik az aranyszabály: a minõsĂ©g Ă©s a mĂ»szaki tartalom egyenesen arányos a termĂ©k árával. Magyarországon alapvetõen háromfĂ©le hõszigetelĂ©s-tĂ­pus lĂ©tezik: a polisztirol (közismert nevĂ©n a hungarocell), a szálas hõszigetelõk, azaz az ĂĽveg-, valamint a kõzetgyapot. A költsĂ©gĂ©rzĂ©kenysĂ©g miatt a legnĂ©pszerĂ»bb az olcsĂłbb polisztirol, azonban a komplett hõszigetelõ-rendszert (hálĂł, dĂ»belek, ragasztĂł, szĂ­nezõ, szigetelõanyag stb.) egyĂĽtt nĂ©zve az ingatlantulajdonosok kiszámolhatják, hogy az árkĂĽlönbsĂ©g már nem annyira számottevõ a szálas szigetelõkhöz kĂ©pest. 

A szigetelõanyagok közĂĽl a talán kevĂ©sbĂ© ismert kõzetgyapot hõszigetelĂ©s alkalmazását több szempontbĂłl is jĂł döntĂ©snek tartják az Ă©pĂ­tĂ©szek. A laikusok számára esetleg meglepõ, de a kõzetgyapot idõtállĂł: gyakorlatilag az Ă©pĂĽlet Ă©lettartamával megegyezik tartĂłssága, amellyel sikerĂĽl Ăşjabb Ă©vtizedekre megbĂ­zhatĂł megoldást választanunk. KiválĂł hangszigetelõ, vĂ­ztaszĂ­tĂł, hõ- Ă©s tĂ»zállĂł (a kõzetgyapot olvadáspontja magasan 1000 °C felett van, Ă©s mivel szinte egyetlen Ă©pĂĽlettĂ»z során sem keletkezik ilyen magas hõmĂ©rsĂ©klet, a kõzetgyapot megvĂ©di az Ă©pĂĽlet szerkezetĂ©t, meggátolja a tĂ»zterjedĂ©st is). 

A szálas szigetelõk termĂ©szetes alapanyagbĂłl kĂ©szĂĽlnek, Ă©pp ezĂ©rt páraáteresztõk is. A kõzetgyapot alak- Ă©s mĂ©rettartĂł: a meglehetõsen nagy hõmĂ©rsĂ©kletkĂĽlönbsĂ©get is alakváltozás nĂ©lkĂĽl el tudja viselni, UV-sugárzás nem károsĂ­tja, nem zsugorodik, könnyen beĂ©pĂ­thetõ. A kõzetgyapot hõszigetelĂ©s a környezetvĂ©delmet elõsegĂ­tõ termĂ©k: csökkenti az energiafogyasztást, melynek következtĂ©ben a szennyezõanyagok kibocsátása is csökken. S nem utolsĂł sorban olyan termĂ©szetes anyag, amelyet a rovarok, rágcsálĂłk Ă©s gombák sem károsĂ­tják; lebontás esetĂ©n is ĂşjrahasznosĂ­thatĂł. A kõzetgyapot hõszigetelĂ©s beĂ©pĂ­tĂ©se pedig, ha nem is egy Ă©letre, de Ă©letĂĽnk nagyobb rĂ©szĂ©ben biztosĂ­tja a családi házunk Ă©pĂ­tĂ©si állagának stabil Ă©s korszerĂ» megõrzĂ©sĂ©t – ezáltal tulajdonunk vĂ©delmĂ©t is.Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.