okotudat.hu oko-eletmod.hu
pozíció:
Hírek \
 

Vége a szénerõmûvek uralmának?

2013. Július 30. (Kedd), 09:04:37

Az Európai Beruházási Bank (EBB), a világ legnagyobb közösségi pénzintézete a szén- és ligniterõmûvek finanszírozásának megszüntetése mellett döntött. A WWF értékeli a döntést, de az elõirányzott intézkedések megfelelõ végrehajtására hívja fel a figyelmet a klímaváltozás megállítása érdekében - olvasható közleményükben.

A Világbank mĂşlt heti döntĂ©sĂ©t, – miszerint csökkenti a szĂ©nerõmĂ»vek finanszĂ­rozását – az EurĂłpai Beruházási Bank hasonlĂł lĂ©pĂ©se követte. A WWF szakvĂ©lemĂ©nye szerint idõszerĂ» volt, hogy további pĂ©nzintĂ©zetek is kövessĂ©k ezt a pĂ©ldát, ezzel ösztönözve a megĂşjulĂł energiaforrások használatára törtĂ©nõ világszintĂ» átállást.

„ÉrtĂ©keljĂĽk az EurĂłpai Beruházási Bank döntĂ©sĂ©t, de ez csak az elsõ lĂ©pĂ©s a klĂ­maváltozás megállĂ­tásához. Ahhoz, hogy egyáltalán esĂ©lyĂĽnk legyen arra, hogy a Föld átlaghõmĂ©rsĂ©klete a 2 °C fokos növekedĂ©s alatt maradjon 2050-ig EurĂłpában, az EBB-nek szigorĂ­tania kellene szabványait, vĂ©gĂĽl pedig valamennyi pĂ©nzĂĽgyi támogatását ki kellene vonnia minden fosszilis alapĂş erõmĂ»bõl” - hangsĂşlyozza Benkõ Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozási Programjának projektvezetõje.
A szĂ©n a legszennyezõbb fosszilis energiaforrás – szennyezi a helyi környezetet, káros hatással van az egĂ©szsĂ©gre, valamint nagymĂ©rtĂ©kben járul hozzá a klĂ­maváltozáshoz. Az EurĂłpai BefektetĂ©si Bank pedig messze a legnagyobb közössĂ©gi bank a világon, amely 12 milliárd eurĂłt hitelez Ă©vente az energiaszektorban.

 „Itt az idõ minden nemzetközi pĂ©nzintĂ©zet számára, – kĂĽlönös tekintettel az EurĂłpai ĂšjjáépĂ­tĂ©si Ă©s FejlesztĂ©si Bankra – hogy kövesse a Világbank Ă©s az EBB pĂ©ldáját, Ă©s Ăşjragondolja hitelezĂ©si politikáját” – teszi hozzá a szakember.

Az EurĂłpai Bizottság jelenleg is intenzĂ­ven dolgozik a klĂ­ma- Ă©s energiapolitika 2030-as kereteit meghatározĂł Ăşgynevezett „Zöld könyvön”. A WWF vĂ©lemĂ©nye szerint a Bizottságnak az EBB szemlĂ©letĂ©t követve meg kell határoznia az ĂĽvegházhatásra, a megĂşjulĂł energiaforrásokra Ă©s az energiatakarĂ©kosságra vonatkozĂł kötelezõ cĂ©lszámokat is, továbbá javaslatot kell tennie egy olyan szabványra, amely jelentõsen korlátozza az erõmĂ»vek kibocsátási teljesĂ­tmĂ©nyĂ©t az EU-ban.

A WWF továbbá arra is felhívja az EBB figyelmét, hogy fokozatosan csökkentse az általa finanszírozott fosszilis erõmûvek számára elõírt kibocsátási maximumot, így fokozatosan szüntesse meg e technológiák támogatását.
„Arra is szĂĽksĂ©g van, hogy a nagy bankok mĂ©rhetõ finanszĂ­rozási cĂ©lokat határozzanak meg az energiahatĂ©konyság Ă©s a megĂşjulĂł energiaforrások támogatása Ă©rdekĂ©ben. Ezzel mutatunk helyes utat a befektetõk Ă©s az ipar számára egyaránt” – vĂ©li Benkõ Dániel

Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.