okotudat.hu oko-eletmod.hu
pozíció:
Hírek \
 

8 tipp az otthoni szemét csökkentéséhez

2013. Június 28. (Péntek), 09:03:03
Forrás: napidoktor.hu/Adrina

A környezetbarĂĄt hozzĂĄĂĄllĂĄs otthon kezdĂ”dik: közvetlen környezetĂŒnkben Ă©rdemes elĂ”ször csökkentenĂŒnk a hĂĄztartĂĄsi hulladĂ©kot. Hogyan tehetjĂŒk ezt meg?

TalĂĄn nem fog menni egyik naprĂłl a mĂĄsikra a hĂĄztartĂĄsi szemĂ©t csökkentĂ©se - de rĂĄ fogunk jönni, hogy ennek mĂ©rsĂ©klĂ©sĂ©vel mĂĄris közelebb lĂ©pĂŒnk a környezettudatos magatartĂĄshoz. Az ĂșjrahasznosĂ­tĂĄs lĂ©nyege, hogy Ășjra hasznĂĄlhassunk, Ășjra teremthessĂŒnk valamit a hulladĂ©k anyagbĂłl. Az ĂșjrahasznosĂ­tĂĄs nagyon fontos, de az ehhez vezetĂ” Ășton az elsĂ” lĂ©pĂ©s a hĂĄztartĂĄsi hulladĂ©k mennyisĂ©gĂ©nek csökkentĂ©se. VegyĂŒk ĂĄt az irĂĄnyĂ­tĂĄst a folyamatosan gyĂ»lĂ” szemĂ©t felett!

Módszerek a håztartåsi szemét csökkentésére:

Az „utĂĄnam az özönvĂ­z” mondĂĄs tökĂ©letesen illik a helyzetre. Amint tisztĂĄba tesszĂŒk ezeket a fogalmakat: „ĂșjrahasznosĂ­tĂĄs”, „csökkentĂ©s” alkalmazni tudjuk a technikĂĄt, mĂ©gpedig a szebb jövĂ” Ă©rdekĂ©ben. Az affĂ©le hozzĂĄĂĄllĂĄs, mint pl. „forrĂĄsok lesznek, amĂ­g mi is lĂ©tezĂŒnk. Messze van mĂ©g az az idĂ”, hogy kifogyjanak” - nos, sajnos ez naivitĂĄsrĂłl ĂĄrulkodik.

Håtborzongató tények bizonyítjåk, hogy ez nem így van. Rengeteg dolgot hasznålunk feleslegesen és hatalmas mennyiségben, elég a mûanyag zacskókra gondolni (amelyek teljesen csak 300-500 év (!) alatt bomlanak le), vagy az irodåkban fogyó napi papírmennyiségekre.

1. Le a mûanyag zacskókkal!

Nem lehet elĂ©ggĂ© hangsĂșlyozni - mĂ©g ha sokadszorra halljuk is -, hogy vigyĂŒnk magunkkal egy-kĂ©t szövet vagy papĂ­r tĂĄskĂĄt a vĂĄsĂĄrlĂĄshoz, illetve hasznĂĄljuk a mĂĄr meglevĂ”ket, ahĂĄnyszor csak lehet. Így nem kell Ășjabb Ă©s Ășjabb mĂ»anyag szatyrokat kĂ©rnĂŒnk. Ne talĂĄljunk ĂĄllandĂłan kifogĂĄsokat.

2. Biztos, hogy mindenre szĂŒksĂ©g van?

MielĂ”tt valamit megveszĂŒnk, Ă©rdemes meggondolni, valĂłban kell-e nekĂŒnk az a valami. Ha szeretnĂ©nk azt a valamit, de szĂŒksĂ©gĂŒnk igazĂĄn nincs rĂĄ - nos, ilyenkor nyugodtan mondhatunk nemet. A ruhavĂĄsĂĄrlĂĄsra ez kĂŒlönösen igaz - ha van legalĂĄbb hat hĂłnapra elĂ©g, rĂĄadĂĄsul mutatĂłs (mĂ©g abszolĂșt divatos) holmink, semmi szĂŒksĂ©gĂŒnk egy hatodik ruhĂĄra vagy egy negyedik rövidnadrĂĄgra. KĂŒlönösen az extrĂ©m darabokkal vigyĂĄzzunk, mert azt kĂ©sĂ”bb hamar nem tudjuk majd hovĂĄ felvenni. Álljunk ellen a kĂ­sĂ©rtĂ©snek! Olyan termĂ©keket ne raktĂĄrozzunk, amelyeket csak ideig-ĂłrĂĄig tudunk hasznĂĄlni.

3. Internetes szĂĄmlĂĄk

Ha van rĂĄ mĂłdunk, ne a papĂ­rformĂĄjĂș szĂĄmlĂĄkat gyĂ»jtögessĂŒk, hanem fizessĂŒk be csekkjeinket az interneten keresztĂŒl. Gyorsabb, egyszerĂ»bb Ă©s nem jĂĄr felesleges papĂ­rszemĂ©ttel. A katalĂłgusokat, brosĂșrĂĄkat nĂ©zegessĂŒnk online. HatĂ©konyan felhasznĂĄlhatjuk a felesleges papĂ­rt, ha kĂ©szĂ­tĂŒnk belĂ”le papĂ­rzacskĂłt pĂ©ldĂĄul, amit vĂĄsĂĄrolni magunkkal vihetĂŒnk. Az ajĂĄndĂ©kokat is lehet ĂșjrahasznosĂ­tott papĂ­rba csomagolni vagy az otthon fennmaradt papĂ­rokbĂłl csomagolĂĄst kĂ©szĂ­teni. A dĂ­szĂ­tĂ©sek, az origami kĂ©szĂŒljön rĂ©gi papĂ­rbĂłl.

4. KomposztĂĄlĂĄs

Egy otthoni komposztĂĄlĂł szemetes vödör nagyon hasznos: jĂł szolgĂĄlatot tesz a növĂ©nyek trĂĄgyĂĄzĂĄsĂĄnĂĄl is. A zöldsĂ©g-maradĂ©kok, a kerti hulladĂ©kok, csirke csontok, az ĂĄllati ĂŒrĂŒlĂ©k kerti talajjal Ă©s egy kis langyos vĂ­zzel keverve kivĂĄlĂł komposzt. Ez talĂĄn az egyik leghatĂ©konyabb mĂłdja a hĂĄztartĂĄsi hulladĂ©k csökkentĂ©sĂ©nek.

5. A minÔség legyen a jelszó

Olyan termĂ©keket szerezzĂŒnk be, amelyeknek minĂ”sĂ©ge kivĂĄlĂł Ă©s Ă©lettartama is hosszĂș. Gyenge minĂ”sĂ©get venni Ă©s aztĂĄn gyakran vĂĄltogatni egy termĂ©ket nem a legjobb megoldĂĄs, sĂ”t. Ne pazaroljuk az erĂ”forrĂĄsokat!

6. Emléktårgy-halmozås

Az Ă©rzelmek jĂĄtsszĂĄk fĂ”kĂ©nt a fĂ”szerepet abban, hogy az emberek halmozzĂĄk a tĂĄrgyakat, emlĂ©keket. SzekrĂ©nyĂŒnkben egĂ©sz biztosan van jĂł nĂ©hĂĄny dolog, ami csak azĂ©rt van ott, mert emlĂ©k. Érdemes kirostĂĄlni ezeket a holmikat, hogy szekrĂ©nyĂŒnk - Ă©s mi is - fellĂ©legezhessĂŒnk! Gondoljunk a környezetre.

7. Termék csomagolåsok

Amikor kĂŒlönfĂ©le kozmetikumokat, bĂ”rĂĄpolĂł krĂ©meket, szĂ©rumokat vĂĄsĂĄrolunk, ĂŒgyeljĂŒnk a csomagolĂĄsukra. IgyekezzĂŒnk olyan csomagolĂĄsĂșt venni, amely ĂșjrahasznosĂ­tott. MĂ»anyag helyett ĂŒveg tĂĄlat, vagy olyan termĂ©ket, amely minimĂĄlis csomagolĂĄst hasznĂĄl.

8. Amit lehet, Ă©s környezetbarĂĄt, Ă”rizzĂŒk meg

A rĂ©gi borĂ­tĂ©kok, papĂ­r mappĂĄk az utĂłkor szĂĄmĂĄra is legyenek hasznĂĄlhatĂłak: Ă©rdemes vigyĂĄzni a kezelĂ©sĂŒkkel, nyitogatĂĄsukkal. KezeljĂŒk Ăłvatosan az Ă©rzĂ©keny, törĂ©keny dolgokat.



Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.