okotudat.hu oko-eletmod.hu
pozíció:
Hírek \
 

Energiahatékonysági politikánk csak a 20. az EU-ban

2013. Június 6. (Csütörtök), 13:18:33

27 tagállam energiahatékonysági szabályozásait hasonlítja össze egy 2012-es nemzetközi felmérés, amely szerint Magyarország energiahatékonysági politikája a huszadik az EU-ban. A felmérésben megkérdezett hazai szakértõk szerint a Kormány inkább csak a jelszavak szintjén foglalkozik az energiahatékonysággal, de nem tesz komoly erõfeszítést az energiahatékonysági beruházások finanszírozására, és a mégoly szerény célkitûzések elérése sem biztosított.

Az Energy Efficiency Watch Survey nevû felmérés hét EU-szintû energiahatékonysági szervezet összefogásában készült. A felmérésben 750 szakértõ értékelte saját országának nemzeti energiahatékonysági politikáját, rámutatva a gyengeségekre, illetve a hiányosságokra. A kérdõív kiterjed mind a négy fõ energiahatékonysági szektorra: a közlekedésre, az iparra, a lakás- illetve az állami szektorra.

A magyar szakértõk formailag pozitívnak értékelik a Kormány által kitûzött célokat, mert úgy vélik, hogy elméletben felismerik az energiahatékonyság fontosságát, azonban a stratégia megvalósulását nem igazán vélik felfedezni. Az energiahatékonyság legnagyobb akadályának a finanszírozás hiányát tartják: a lakossági lakásfelújításokkal lehetne a leghatékonyabban csökkenteni az energiafogyasztást. Probléma még az intézményrendszer megosztottsága: jelenleg az NFM felel az energiáért, az NGM az építõiparért, és a BM az energiahatékonysági standardokért. Az épület-energiahatékonysági standardok pedig jelentõs lemaradásban vannak a szomszédos EU-tagokhoz képest.

A megkérdezettek 38%-a szerint semennyi, vagy csak nagyon kismértékû fejlõdés történt 2007 óta. (Ez az arány az EU-ban csak Cipruson magasabb.). A válaszadók harmada szerint a jelenlegi eszközökkel hazánk nem fogja tudni teljesíteni a 2011 és 2016 közötti 9%-os végfogyasztói energiafogyasztás-csökkentési célt. Mindennek köszönhetõen hazánk az európai uniós rangsorban csak a 20. helyen áll.

„A felmĂ©rĂ©s kĂ©szĂ­tĂ©se Ăłta voltak pozitĂ­v fejlemĂ©nyek, Ă­gy pĂ©ldául jelentõs források jutottak a közĂ©pĂĽletek felĂşjĂ­tására” mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatĂłja, „de továbbra sem biztosĂ­tott a lakossági energiahatĂ©konysági beruházások megfelelõ támogatása egy mindenki számára elĂ©rhetõ hitellel. Ilyen hitelek már Szlovákiában is elĂ©rhetõk, itt az ideje, hogy hazánkban is legyenek ilyenek. A MEHI Ă©pp ezĂ©rt javasolta a Kormánynak egy Nemzeti EnergiahatĂ©konysági Alap lĂ©trehozását."

Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.